Advertisement
Newsletter
» Felicitari

Felicitari Florii

Floriile sau Duminica Floriilor se sarbatoreste in fiecare an cu o saptamana inaintea Pastelui si aminteste de intrarea Mantuitorului Iisus Hristos in cetatea Ierasulim, unde a fost intampinat de multime cu ramuri de palmier.

Radacinile sarbatorii sunt insa mai vechi decat obiceiul crestin pe care il cunoastem noi.

In cartea "Zile si mituri. Calendarul taranului roman", Ion Ghinoiu soune ca, sarbatoarea aceastaera dedicata zeitei romane a florilor, Flora. Crestinii au suprapus apoi acestei figuri momentul Intrarii lui Iisus in Ierasalim. Floriile mai sunt numite si Duminica Stilparilor sau Flurii, iar numele deriva din Fluralia, sarbatoare a vegetatiei in latina.

Traditia romaneasca face ca in aceasta zi sa fie sarbatoriti toti cei cu nume de floare. Iata cateva exemple de nume proprii foarte intalnite, cu origine florala:

Lacramioara, Margareta, Crina, Iris, Florica, Violeta, Camelia, Florin, Florina, Floriana, Florian, Florentina, Crin, Mugurel, Bujor, Narcis, Narcisa, Ghiocel, Viorel, Crenguta, Liana, Romanita, Sulfina, Anemona, Arina, Sanziana, Delia, Dalia, Garofita, Panseluta.

Iata si cateva obiceiuri de Florii:
Crestini merg la biserica, unde duc ramuri de salvie inmugurita si flori care sunt sfintite iar apoi le aduc acasa si le folosesc in caz de vreme rea, cand, daca tuna si fulgera, ard cateva crengute pentru a proteja casa si a indeparta siritele rele. Taranii impodobesc si uda gradinile si curtile cu apa sfintita si crengi de salcie de la Florii pentru a avea un an roditor, iar animalele frumoase si sanatoase.

Oamenii mai cred ca de Florii aflam cum va fi vremea de Paste, dorintele puse in biserica de Duminica Floriilor se indeplinesc in mod sigur, nu trebuie sa ne spalam pe cap de Florii pentru ca vom albi prematur.


NU AI INSPIRATIE? ALEGE UN MESAJ RECOMANDAT PENTRU FELICITARILE TALE DE FLORII:

Tu esti floarea vietii mele, Si te port mereu cu mine-n gand, As dori sa fii mereu cu mine, Si nu pot ca sa te uit nicicand.


Pentru cea mai minunata floare din viata pamanteana un gand sincer de respect si de iubire pentru ea si pentru toate florile parfumate din viata noastra.


Iubita mea, am sa te imbrac in flori si dintre toate cea mai frumoasa vei fi doar tu!


Serbam un Floricel
La multi ani cu veselie, sa ciocnim un paharel, cand ne-o fi mai rau, sa fie ca acum, cand serbam un "Floricel".


Regina Florilor
De Florii n-am sa-ti ofer vreo floare, caci azi e ziua, tu esti regina lor!


Mai multe urari de Florii


loading...